Vandaag open van 08:45 tot 17:30 uur | Vragen? Bel ons 0294-255 845

  • Producten voor in- en om de boerderij, tuin, huis
  • Professionele handelsonderneming sinds 1971
  • Niet goed? geld terug, garantie!

Huis- en tuintips voor januari

Huis- en tuintips voor januari

De feestdagen zijn achter de rug en we gaan terug naar het 'normale' leven. Begin het nieuwe jaar goed en met een frisse start in huis en tuin! Het eind van de winter is nog niet in zicht, maar langzaamaan neemt het aantal daglichturen weer toe. Ons tuincentrum in Nederhorst den berg heeft 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

1. Kerstboom eruit, kamerplant erin

We hadden het eerder op deze site al over de meest trendy kamerplanten voor 2023. Zonder kerstboom en feestverlichting is het opeens een saaie boel.

2. Opruimen 

 Lekker de boel vast weer opruimen en schoonmaken, natuurlijk kun je bij ons terecht voor de schoonmaakproducten, als een emmer en zemenlap.

3. Vogels voeren en tellen

Het kan vriezen, het kan dooien, maar de kool- en pimpelmeesjes, vinkjes, mussen en merels kunnen zeker wel wat krachtvoer gebruiken om warm te blijven. Leef je uit met vetbollen, pindaslingers, vogelpindakaas, zonnebloempitten en strooivoer. Denk ook aan een vorstbestendige water- en badderschaal voor de tuinvogels. Je krijgt er een fladderend spektakel voor terug en hebt gegarandeerd een hoge score als je eind deze maand meedoet met de Nationale Tuinvogeltelling op 27, 28 en 29 januari.

4. Neem stekken van struiken

Je kunt nu van houtige, kale struiken stekken nemen om later opnieuw in de tuin te planten, met andere tuinliefhebbers te ruilen of cadeau te doen. Wil je bijvoorbeeld graag meer rozen, hortensia's, kornoeljes of vlinderstruiken? Volg het nieuws op onze site, want binnenkort geven we meer tips over winterstekken.

5. Snoei voor extra groei, bloei - én vruchten

Als het niet vriest, kun je onder andere deze (fruit)bomen en (bessen)struiken snoeien (en eventueel meteen stekken):

  • knotbomen, zoals wilgen
  • dak- en parasolbomen, zoals catalpa en bolacacia
  • appel- en perenbomen
  • rode, witte en zwarte bessenstruiken

6. Houd anti-vriesmiddelen bij de hand

De winter verloopt weer uiterst grillig, maar in principe kan het nog tot IJsheiligen (half mei) gaan vriezen. Zorg er dus voor dat je noppenfolie, vliesdoek en cocos bij de hand hebt om je vorstgevoelige planten mee te beschermen. Daarvoor kun je overigens ook het (onbespoten) dennengroen van je kerstboom en andere kerstdecoraties gebruiken. Kijk bij de eerder geplaatste nieuwsberichten over het recyclen van je kerstboom en ander kerstgroen.

7. Strooizout

Strooizout in handige emmertjes of zakken van 10 kg.

8. Warme laarzen of schoenen

Bereid je goed voor op de winter en zorg dat je warme voeten houdt! 

9. Controleer pot- en kuipplanten in de winterberging

De meest vorstgevoelige planten heb je als het goed is een vorstvrij plekje gegeven. In de schuur, garage of een onverwarmde (zolder)kamer. Voel af en toe aan de aarde of ze misschien een beetje water nodig hebben. Verwijder zieke en dode bladeren en takjes. Zet regelmatig een deur of raam open om de pot- en kuipplanten te laten luchten en eventueel wat meer daglicht te geven.

Het begin van het nieuwe jaar is ook een goed moment om te kijken of en wat je zou willen veranderen aan de tuin. Wees er bij grote tuinklussen en -veranderingen op tijd bij, want in het voorjaar zijn alle hoveniers druk en lopen de levertijden voor materialen weer op. Kijk in ons tuincentrum in Nederhorst den berg naar materialen en producten die je denkt nodig te hebben voor de aanleg van een terras of vijver of het plaatsen van een schutting of tuinhuis. Laat je adviseren door onze medewerkers en koop of bestel meteen je favoriete hout, vlonders, vijverfolie, verlichting of hout voor je tuinhuis. Wil je advies van onze medewerkers? Kom langs in Nederhorst den berg. Zij helpen je graag.