Vandaag zijn wij gesloten

  • Producten voor in- en om de boerderij, tuin, huis
  • Professionele handelsonderneming sinds 1971
  • Niet goed? geld terug, garantie!

Folie - doek - net

Hieronder vindt u ons assortiment aan vijverfolie en andere toebehoren. Neem een kijkje en lees verder over de voordelen van het vijverfolie Meer informatie over het aanleggen en onderhouden geven wij in onze winkel. Berko staat altijd voor u klaar. Neem contact op om u te laten adviseren. 

Toon filters Sluit filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 15 van 15 producten

Het aanbrengen van vijverfolie

Na het uitgraven van de vijver is het tijd om de folie aan te brengen. De maat van de folie kun je het beste als volgt berekenen:

– Lengte: maximale vijver lengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm

– Breedte: maximale vijver breedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm

Druk de folie eerst zo goed mogelijk tegen de bodem en de wanden. Loop zo min mogelijk op de folie en werkt het liefst op blote voeten of kousenvoeten om beschadiging te voorkomen. Leg de folie vooral niet te strak! Wanneer de vijver straks gevuld wordt, worden de wanden en de bodem door de druk namelijk nog iets opzij en omlaag gedrukt.

Zolang er nog geen water in de vijver zit, lijken alle plooien in de hoeken erg lelijk. Daar zie je echter niks meer van als de vijver eenmaal gevuld is, want door de druk worden deze plooien platgedrukt. Ze vallen daarna veel minder op en vormen ook een mooie schuilplaatsen voor kikkers en salamanders en andere amfibieën. 

Het bijsnijden van de vijverfolie rand

Als de folie eenmaal op zijn plaats zit, knip je deze bij de rand op maat .Zorg er wel voor dat er een folierand van minstens 50 cm blijft zitten. Deze kun je later, bij de randafwerking, onzichtbaar ingraven. Meestal is er behoorlijk wat snijafval, tenzij je een vierkante vijver hebt. Leg deze stukken afgesneden folie op de vijverbodem als extra bescherming tegen lekkage.

Handige tip Leg een paar betontegels op de bodem. Hier kun je op staan als je de rand van je vijver gaat afwerken, of als je later in de vijver moet zijn voor onderhoud. Betontegels op de bodem zijn ook geschikt om straks plantmanden van de waterplanten op te zetten.

Hoe belangrijk is bodembescherming bij het aanleggen van je vijver?

Nadat de vijver kuil gegraven is, kun je het beste een bodembescherming aanbrengen. Dit vormt niet alleen een zacht en veilig bed voor de vijverfolie, maar is ook nuttig bij het optreden van hoge grondwaterstanden. Als de vijverfolie rechtstreeks op kleigrond gelegd wordt, kan opkomend grondwater de folie namelijk omhoog drukken. Leg daarom op alle horizontale vlakken eerst een laag van 10 cm wit zand. Het zandbed van grof wit zand verspreidt de druk van opkomend water en leidt het grondwater op deze wijze naar de zijkanten weg.

Druk het witte zand goed aan en leg hier een speciale synthetische beschermingsdeken op. Deze is verkrijgbaar bij bijna alle tuincentra. Gebruik geen oud papier of ander organisch materiaal. Deze bescherming rot namelijk binnen een paar weken weg.