Vogels, bodemleven en schoonmaakazijn!
Vogels
Iedereen vindt het super gezellig als er een hoop vogeltjes in de tuin aanwezig zijn. Vogels die gezellig aan het fluiten zijn, eten zoeken en soms een beetje ruzie maken.
Vogels zijn gewend van nature dat ze op zoek gaan naar insecten, luizen, rupsen en wormen. Het bodemleven in je tuin is ook erg belangrijk in dit proces.
Als je zorgt dat je bodemleven prima in orde is, komen de vogels vanzelf en zullen zich tegoed doen aan al dat lekkers in je tuin.
Bodemleven
Je kunt op een prima manier je bodemleven verbeteren door natuurlijke producten toe te voegen in je tuin, zoals bijvoorbeeld wormenmest.
Dit kun je in combinatie met lavameel doen, dit noemen we dan de gazonmix, hier zit dan ook nog wat extra zeeschelpenkalk doorgemengd, wat uiteindelijk je een bijzonder
mooie grasmat oplevert, met als extra resultaat een bijzonder gezond en gevarieerd bodemleven, met heel weinig tot geen onkruid. Nog een extraatje is dat je niet meer
je bodem hoeft te verticuteren, de wormen doen het werk voor je. Is er dan uiteindelijk mos in je gazon wat je weg wilt hebben, kun je beter de Vinakali gebruiken,
dat dood de mos en is tegelijkertijd een meststof, dus slechter wordt het zeker niet. Kom je langs bij Berko de tuinwinkel in Nederhorst den Berg.
Onkruid en schoonmaakazijn
Onkruid tussen de stenen en tegels, is voor veel mensen een doorn in het oog. We willen graag dat alles helemaal lekker schoon en opgeruimd is. De tegels lekker schoon en geen vervelende
groene plantjes of onkruid ertussen. Vroeger loste we dit op met glyfosaat "Round up". Dit is in Nl. niet meer te verkrijgen, alhoewel het geen verboden en bewezen, slecht middel is.
Maar hier zijn de meningen over verdeeld. Wat wel bewezen slecht is en wat zelfs op de "verboden lijst" van de Rijksoverheid staat is schoonmaakazijn
(soms wordt er zelfs schoonmaakazijn met zout! gebruikt) Zuren is echt funest voor je bodemleven. Schoonmaakazijn verzuurd je bodemleven dusdanig dat het bodemleven daar in zal storten.
Als mensen het gebruiken tegen onkruid, verbrand je alleen de bovenkant van de plant en de wortel blijft aanwezig, waardoor je sneller weer schoonmaakazijn gaat gebruiken.
Een andere negatief effect van dit schoonmaakazijn is dat het ook de PH waarde verandert en dus de zuurder de grond, des te meer mosvorming.
Nu hebben we het nog niet eens gehad over de verschrikkelijke geur die schoonmaakazijn veroorzaakt.
Onkruid verwijderen
Onkruid komt van boven, door de wind, de vogels etc. Wil je toch van je onkruid af is eigenlijk de beste manier om te gaan vegen (of bladblazer). Als je dit 1 of twee keer in de week volhoudt
zal het echt een stuk minder zijn met je onkruid. Het bodemleven in je tuin blijft bestaan en de vogeltjes zorgen ervoor dat er minder (schadelijke) insecten voor je planten in de tuin aanwezig zijn.
Eigenlijk een WIN WIN situatie.